Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Astro Academy

Barlowlinser



Vad är en Barlowlins, vad används den för, och vilken skall jag välja?

Vill du ändra förstoringen som du får med ditt teleskop gör du detta vanligtvis genom att byta ut okularet. För varje förstoring behöver du ett eget okular. En barlowlins kan vara ett billigare alternativ då du oftast kan använda den med flera olika okular.

TL;DR

  • En barlowlins är ett sätt att ändra förstoringen som du får med ditt teleskop.
  • Barlown kan användas både visuellt och för planet- och månfotografering
  • Barlowlinsen monteras mellan teleskop och okular, eller mellan teleskop och kamera.
  • En 2x barlowlins dubblar förstoringen som du får med ett givet okular, och dubblar brännvidden när du monterar kameran.

Vad är en Barlowlins

En barlowlins är en spridningslins som ökar teleskopets brännvidd med en faktor som står på barlown. En 2x barlowlins dubblar brännvidden, en 3x barlowlins tredubblar den, osv. Eftersom en längre brännvidd genererar en högre förstoring med ett givet okular får du därför en högre förstoring.

Exempel:

  • Ett teleskop med 1000 mm i brännvidd ihop med ett 10 mm okular ger en förstoring på 1000/10 = 100x.
  • En 2x barlowlins dubblar brännvidden, så det blir 2x1000 mm = 2000 mm.
  • Med samma 10 mm okular blir det då 2000/10 = 200x.
  • Istället kan du först räkna ut förstoringen med okularet utan barlow (100x i exemplet) och sedan multiplicera det med barlowns förstoring (2x). Då blir det 100x2 = 200x.

Användningsområde


1. Visuellt bruk

Vanligtvis får du en förstoring för varje okular du äger. Har du tre okular får du tre förstoringar på ditt teleskop. Med barlowlinsen blir det en till förstoring med varje okular, så du kan få tre till förstoringar genom att köpa ett enda tillbehör. Observera att inte alla förstoringar går att använda, och ibland blir det samma förstoring med barlow som du redan får med ett annat okular.

Exempel:

Låt oss säga att du har ett 200/1000 mm spegelteleskop, dvs en optikdiameter på 200 mm och en brännvidd på 1000 mm. Ihop med teleskopet har du tre okular: 6 mm, 10 mm och 20 mm. Detta ger dig 1000/6 = 167x förstoring, 1000/10 = 100x förstoring och 1000/20 = 50x förstoring.

Nu köper du till en 2x barlowlins. Du får alltså 167x2 = 334x förstoring, 100x2 = 200x förstoring och 50x2 = 100x förstoring.

Som du ser får du samma förstoring med 20 mm och barlow som med 10 mm utan barlow, i bägge fall blir det 100x. Med 10 mm och barlow får du en förstoring som du inte har haft innan, 200x. Och med 6 mm blir det ännu en annan förstoring, men den ligger så högt att den sällan går att använda med teleskopet. (Se vår artikel om teleskop för mer information om den högsta möjliga förstoringen.)


2. Planet- och månfotografering

Även vid astrofotografering används en barlowlins för att öka förstoringen. I praktiken är detta inte intressant för deep sky fotografering då exponeringstiden skulle bli för lång. Men en barlow fungerar mycket bra för planet- och månfotografering.

Tips:

  • Du får i regel bästa upplösningen på månen och på planeterna om du får ett effektivt f-tal mellan f/25 och f/30. F-talet eller fokalförhållandet hittar du i teleskopets specifikationer.
  • Exempel: ett teleskop med f/5 och en 2x barlowlins får effektivt f/10. Samma teleskop med en 5x barlowlins får f/25.
  • Konkret: har ditt teleskop mellan f/5 och f/6 vill du använda en 5x barlowlins. Mellan f/7 och f/10 får du bästa resultat med en 3x barlowlins.
  • (Detta är en tumregel och i verkligheten hänger det också ihop med pixelstorleken i kameran. Men tumregeln passar mycket bra till de allra flesta kameror.)


Vilken barlowlins skall jag ha?

Det är inte helt lätt att välja den bästa möjliga barlown till ditt teleskop, då det hänger ihop med vilket teleskop du har och vilka okular du redan äger, samt om barlown skall användas till visuellt bruk eller till astrofotografering. Men det finns några riktlinjer du kan försöka att följa:
  • Kolla att du inte får en för hög förstoring när du kombinerar barlowlinsen med det kortaste okularet du vill kunna använda. (Se vår artikel om teleskop för mer information om den högsta möjliga förstoringen.)
  • Om det går att undvika välj en barlowlins där du inte får samma förstoring som du redan får med ett annat okular som du äger. Har du exempelvis ett 20 mm och ett 10 mm okular och vill använda en 2x barlowlins får du samma förstoring med 20 mm och barlowlins som med 10 mm utan barlowlins.
  • Dyrare barlowlinser har oftast bättre optisk kvalitet, särskilt gällande färgfel. (Blå- eller gulfärgad rand runt ljusa objekt.)
  • Har du endast 1,25" okular kan du utan problem använda en 1,25" barlowlins. Har du också 2" okular behöver du en 2" barlowlins. Dessa levereras oftast med adapter så att du även kan ansluta 1,25" okular. Men förstoringen som 2" okular ger med barlowlins är oftast i ett mindre spännande område, så det är kanske inte nödvändigt att barlown skall klara av ditt 2" okular.
  • För planetfoto se tipsen ovan.