Produktinformation
Eldstål Ek
Eldstål med handtag i massiv ek.
Detta är en serie eldstål designat av Casströms i Lappland.
De högkvalitativa eldstålen är tillverkade i Österrike.
Varför nöja sig med ett eldstål i plast när man kan känna naturens närvaro i äkta vara!
Diametern på själva eldstålet är i "army" storlek på ca 9,5 mm och det betyder att det håller för ca 12000 skrapningar.
Storleken gör att den sitter bra i handen utan att du slinter.
Total längd ca 11 cm.
Eldstålet har en stretchbar rem med själva skrapan som gör att du får kontroll.
"Hur gör man"
Först skrapar du bort eventuell skyddsfärg från eldstålet med skrapan eller ryggen på kniven.
För att du ska lyckas med att göra upp eld med eldstål så är det förberedelser som gäller.
Se till att ha ordnat den ved du behöver till eldstaden och självklart att den är torr.
Vad är mest lättantändligt i naturen, ja det varierar på vart du befinner dig.
Har du med dig en tampong så kan du "fluffa till" den så funkar den utomordentligt.
Men ska du använda tändmaterial från naturen så gäller det att veta vad som brinner.
Längst ner på granen brukar det finnas massor med döda torra kvistar, bryt av dem och "rugga" till dem.
Torrt gräs, näver från björk, torr mossa kan funka och samma sak gäller här att "rugga" till materialet.
Samla ihop det som du ska tända med i en hög och håll dig själv som vindskydd.
Enklast är att sitta på knä och att du har eldstålet mot tändmaterialet så det inte åker iväg.
Börja med att dra skrapan sakta längs med eldstålet så det INTE gnistrar, upprepa detta tills du får en mängd.
När du känner dig redo så drar du till hastigt och bestämt så det gnistrar ordentligt.
Du kan få upprepa tills det börjar brinna.
När det väl tar sig så gäller det att vara snabb, lyft in tändmaterialet i elden och fyll sakta på med större tändmaterial som kvistar och mindre ved.
Du kan självklart även använda eldstålet till att tända ditt gaskök och liknande.
Storlek: | En stl |
---|