Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Astro Academy

Vad kan du se i ditt teleskop / saturnus

Planeterna går bra att se även från en större stad. Du behöver inte ha en mycket mörk himmel. Viktigare är att det är så lite värmedaller i atmosfären som möjligt så testa gärna olika platser. Astronomer brukar kalla värmedallret för "seeing". Pratar vi om "dålig seeing" menar vi att det är så mycket turbulens i atmosfären att det inte är lämpligt att se på objekt som kräver hög förstoring.

Redan i de allra minsta nybörjarteleskop kan du se Saturnus ringar. Det räcker med så lite som 30x förstoring men det blir lättare med förstoringar på 100x eller högre. Tack vare ringarna är Saturnus ett av de finaste objekt att beskåda.

Att Saturnus ser annorlunda ut än andra planeterna upptäcktes 1610 av Galileo Galilei även om hans mycket enkla teleskop inte visade Saturnus tillräckligt tydligt för att se vad det handlade om. Det var Christiaan Huygens som efter observationer, några decennier efter Galilei misstänkte att det var en ring runt planeten.

Tittar man närmare ser man att det inte bara är en enda ring utan ett flertal. Den största av delningarna i ringarna går att se redan med mycket enkla nybörjarteleskop. Ringarna består av ett gigantiskt antal partiklar som kan vara så små som sandkorn eller så stora som ungefär en kilometer.

Saturnus har många månar varav den största, Titan, går att se bra med enkla nybörjarteleskop.

Saturnus i ett litet teleskop med ca 70-100 mm optikdiameter (*)

Saturnus ringar gör hela planeten till ett av de finaste objekt som går att se med ett teleskop. Redan i små nybörjarteleskop kan du se ringarna mycket tydligt. Från och med ca 30x förstoring kan du se dem men du kan med fördel öka förstoringen så mycket som observationsförhållandena tillåter.

Du kan även se skuggan som Saturnus kastar på sina ringar och även skuggan som ringarna kastar på Saturnus. Atmosfären uppvisar inte många detaljer men du kan ana att olika områden har lite olika färger.

Saturnus största måne Titan går bra att se.

Saturnus i ett mellanstort teleskop med ca 130-180 mm optikdiameter (*)

Med lite övning kan du börja att se Cassinis delning i ringarna. Det var Giovanni Cassini som upptäckte att det inte var en enda ring utan att den var uppdelad i två. I verkligheten är det många fler ringar men Cassinis delning är den som är lättast att se.

Du kan även se att ringarna har lite olika färgnyanser. Även färgerna i Saturnus atmosfär blir tydligare. Skuggan som ringarna kastar på Saturnus samt skuggan som Saturnus kastar på sina ringar blir lättare att se.

Saturnus i ett stort teleskop med ca 250-300 mm optikdiameter (*)

Detaljrikedomen på Saturnus blir helt fantastisk. Atmosfären har många färgnyanser som du kan se tydligt. Förutom Cassinis delning kan du även börja att ana Enckes delning i ringarna.