10 tips när du väljer viltkamera

10 tips när du väljer viltkamera


Det finns ett stort utbud av viltkameror på marknaden. Är man nybörjare finns viss osäkerhet. Tänk efter vilka funktioner som verkligen är relevanta, finns det några knep som man måste ta hänsyn till under användningen, vilka tekniska specifikationer är verkligen viktiga för mig och vad betyder de egentligen? Nedan har vi sammanställt tio tips som hjälper dig när du väljer en viltkamera.

 

1. VILKA FUNKTIONER BÖR KAMERAN NÖDVÄNDIGTVIS HA?

Först och främst är det viktigast att vara tydlig med vad viltkameran har för funktioner. Olika faktorer kan spela en roll här: Vilken blixt vill du använda, vill du ens ha blixt, ska kameran även spela in videor, hur är det med utlösningstiden eller ska bilderna till exempel överföras via e-post eller MMS? Detta är några exempel på funktioner som kan vara av intresse för dig.. Från och med punkt 3 förklaras några av dessa funktioner mer i detalj.

 

2. VAD HAR DU FÖR BUDGET?

Denna punkt är direkt kopplad till punkt 1, eftersom det kan vara så att en begränsad budget gör det nödvändigt att begränsa kraven på viltkameran. Priserna för bra viltkameror med bildöverföring börjar vid cirka 2.000 SEK. 

 

3. MENYN I VILTKAMERAN

Det kanske inte är ett huvudkriterium för många, men vi har gjort erfarenheten att det spelar en viktig roll för vissa: Beroende på tillverkare kan det vara så att kamerans meny inte kan ändras till svenska, utan endast finns på engelska. Oftast är det så att den bifogade bruksanvisningen är flerspråkig och där hittar du det svenska språket. Om det är viktigt för dig att själva kameran också fungerar på svenska, bör du vara uppmärksam på denna detalj innan du väljer kamera. Kameror från tillverkarna Reo-Link  och Uovision har t.ex. en meny som kan ställas in på svenska genom att du laddar ner rätt app. Betydligt smidigare än att stå med en manual i pappersform i skogen som också är stor risk att den ligger hemma när du ska använda den.

 

4. HUR OSYNLIG MÅSTE BLIXTEN VARA?

Blixten på viltkameran spelar en viktig roll för nattbilder. Två faktorer är av särskilt intresse: Hur synlig är blixten? Och vilken räckvidd har den? Blixtens synlighet är alltid ett populärt diskussionsämne bland jägare. Den ena sidan säger att de infraröda lysdiodernas sken skrämmer bort viltet, den andra sidan hävdar att denna effekt är irrelevant. Vi säger det beror på viltet som du vill kartlägga med din viltkamera.

 

5. UPPLÖSNING: HUR MÅNGA MEGAPIXLAR BEHÖVS EGENTLIGEN?

Akta dig för inställningen att fler megapixlar är bättre än några få! Om en kamera annonseras med en upplösning på 12 MP, till exempel, betyder det inte nödvändigtvis att bilderna blir övertygande skarpa. Varför är det så? Viltkameror tar ofta bilder med en upplösning på 5 megapixlar. Med hjälp av så kallad interpolering extrapoleras bilden sedan till 12 megapixlar, för vilka ytterligare subpixlar beräknas från redan befintliga pixlar och läggs till i bilden. Angivandet av en hög upplösning innebär inte nödvändigtvis bättre bilder. Du bör därför vara uppmärksam på om informationen är ett värde efter interpolering eller om kameran faktiskt fotograferar med mer än 5 megapixlar.

 

Med de flesta kameror kan du förresten ställa in hur högt bilderna ska interpoleras. Detta betyder inte att interpolering är något dåligt. Det betyder bara att förväntningarna på en viltkamera alltid ska ta lysande bilder är överdrivna. Kamerorna är utformade för observera djur eller skydd av föremål, de är inte avsedda att ta bilder för en modekatalog. En viss förlust av skärpa får man räkna med även om dagens teknik är väldigt bra.

 

6. HUR KORT ÄR VILTKAMERANS UTLÖSNINGSTID?

Utlösningstiden är den tekniska tid som kameran behöver från rörelsedetektering till att inspelningen börjar. Den kan inte justeras, så det är viktigt att vara uppmärksam på hur kort eller lång denna tid är när man köper en kamera. Denna utlösningstid bör vara så kort som möjligt, dvs. en utlösningstid på 1 sekund är ett bra värde. På så sätt säkerställs att djuren är helt med i bilden vid växlingen. Annars blir det många bilder med halvt fotograferade djur.

 

Det finns också viltkameror som ger en utlösningstid på mindre än 1 sekund. Om kameran inte uppfyller denna specifikation behöver det inte betyda att det är fel på kameran. Anledningen till detta är att tillverkarna - och detta gäller inte bara stopptiden - i allmänhet vill ge värden som har testats under idealiska förhållanden. Det kan också finnas begränsningar på grund av vädret, och detta gäller även bildkvaliteten.

 

7. SKA VILTKAMERAN SPELA IN VIDEO?

Om du vill att din viltkamera även ska erbjuda möjlighet till videoinspelning bör du se till att den kan spela in i HD-upplösning (720p). Om du vill erbjuder en kamera med videofunktion ofta möjligheten att först ta ett foto och sedan spela in en video. Vad du också måste ta hänsyn till när du använder videofunktionen är effekten på batteritiden om du väljer videoinspelningsalternativet. Detta diskuteras under punkt 8.

 

8. VILTKAMERANS BATTERIPRESTANDA

Batteritiden för en viltkamera i bruk är en inte obetydlig faktor. Om du bara behöver byta batterier i din kamera med längre intervaller bör du uppmärksamma denna punkt. Kamerans inställning och årstiden spelar dock också en roll. I kalla temperaturer laddas batterierna ur snabbare. I ett sådant fall lönar det sig att använda litiumbatterier, som har en längre livslängd. Uppladdningsbara batterier har å andra sidan sämre prestanda än vanliga batterier och är inte lönsamma i det här fallet. Det finns dock även så kallade solcellsbatterier eller blybatterier som är kompatibla med vissa modeller. Med dessa externa batterier kan kamerans drifttid förlängas ytterligare, dock är solen en begränsning vintertid i vårt land och särskilt i skogen. Vissa kamerainställningar är också potentiella energislukare. Videor förbrukar betydligt mer batteri än bildinställningar. 

 

9. VILKA ÄR FÖRDELARNA MED EN INTEGRERAD SKÄRM?

Alla kameror har inte en display. Men det finns tydliga fördelar med att ha en sådan integrerad skärm: Den ger möjlighet att exakt justera viltkamerans synfält och att visa tagna bilder direkt på plats. Exakt positionering för att bestämma skjutområdet är en klar fördel. På så sätt undviker man irritationen över att få antingen dåliga bilder eller, i värsta fall, inga bilder alls på grund av felaktig positionering. En bra kamera kan du dessutom styra skärmen hemifrån via telefonen om du upptäcker hemma i soffan att den inte är vinklad riktigt bra.

 


10. KAMEROR FÖR VILDA DJUR MED MOBIL BILDÖVERFÖRING - DU VET ALLTID VAD SOM HÄNDER.

En annan fråga som du bör ställa dig innan du köper en viltkamera är om du vill ha en enkelt foto eller en med bildöverföring. Vanliga viltkameror tar bilderna och lagrar dem på ett SD-kort. Men det finns också kameror som kan skicka sina bilder via telefonnätet som MMS eller som e-post. Som nämnts under punkt 2 kostar dessa mer än vanliga kameror, men de har den fördelen att du inte behöver besöka kameran så ofta för att se bilderna. Du får ett meddelande omedelbart efter att du har aktiverat inspelningsfunktionen och du kan enkelt hämta bilderna hemifrån eller på resande fot. Detta är särskilt fördelaktigt om du vill övervaka ett stort område där du har placerat flera kameror på olika ställen. På så sätt kan du enkelt hålla koll på allt och i tveksamma fall behöver du bara besöka kameran för att byta batteri. En fördel med det är att du heller inte behöver störa skogens vilt i onödan.

 

MER INFORMATION...

Om du är på väg att köpa en viltkamera eller åtelkamera som det också heter bör du definitivt ta en titt i vår shop. Här erbjuder vi viltkameror från olika tillverkare i många olika utföranden och prisklasser, tillsammans med relevant information om vad kameran har för funktioner. Det borde alltså finnas en lämplig modell för alla. Dessutom finns det alltid attraktiva priskampanjer hos oss.