Kameror för vilda djur - användbara eller bara en myt?

Kameror för vilda djur - användbara eller bara en myt?


Sedan några år tillbaka har utbudet och kvaliteten på viltkameror ökat stadigt. Många är nu entusiastiska över produkten, medans vissa inte gillar den ökade mekaniseringen av jakten. Nedan vill vi ge er lite tankar i fråga om viltkameror.

 

FÖR ELLER EMOT?


En del av er kanske undrar varför ni överhuvudtaget ska använda kameror för vilda djur. Är det bara en teknisk pryl eller finns det goda skäl? Förutom att övervaka sin åtel eller jaktstugan, har viltkameran sin styrka när det gäller att bekräfta vilt.

NU OCH DÅ


Hur fungerade det till exempel förr i tiden med en vildsvinsflock utan tekniska hjälpmedel? Här kunde jägaren åtminstone känna igen att vildsvinen fanns där på grund av spåren och den mat de hade tagit. Man kunde också göra en grov uppskattning av hur många vildsvin som fanns där. Jägaren hade dock ingen information om när detta hade skett. Detta ledde ofta till att jägaren var sen och på plats vid fel tillfällen utan att lyckas.
Men framför allt, det fanns inte alls den mängden vildsvin i vårt avlånga land då som det gör nu.

I samband med att antalet vildsvin ökat har viltkamerornas roll förbättrat situationen. En viltkamera registrerar vid rörelse och skickar foto eller film till din telefon. Efter en viss observationstid vet jägaren åtminstone inom vilken tidsperiod vildsvinen finns vid platsen som bevakas.

Med hjälp av viltkameror kan vi lösa ett pussel av olika flockar av vildsvin och andra djurarter som hjort, rådjur eller älg, och när dom är vid åteln. Vi får med andra ord efter en viss tid en bra överblick över de olika flockarna som rör sig i området och vi kan också göra alla annat vilt synliga för oss när vi sitter hemma i soffan.

SE TILL ATT FÅ UT MAXIMALT NÄR DU KARTLÄGGER VILTETS RUTINER

Observationer kan dock inte bara göras vid utfodringsplatsen. Vi kan också använda viltkameror för att synliggöra de hemliga besökarna vid den accepterade saltstenen eller där du penslat på lockmedel på döda trästammar. Detta leder ofta till överraskande upptäckter av vilda djur som man aldrig misstänkte fanns där. Kanske har du också frågat dig varför foderplatsen inte har accepterats på länge? Med hjälp av hur viltkameran registrerar rörelse kanske du upptäcker att en viss flock av vilt regelbundet vandrar, upptäckterna kan vara många och man slutar aldrig fascineras av de vilda djuren.

REGLER FÖR VILTKAMERA


Som privatperson behöver du inte söka tillstånd för att använda en viltkamera.
Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) gör det möjligt för privatpersoner att sätta upp viltkameror utan särskilt kameratillstånd. Innan GDPR krävdes tillstånd oavsett det var företag, myndigheter eller privatpersoner som satte upp en viltkamera.

Men som privatperson finns det andra regler som du måste följa.

Syftet med viltkameran ska vara fokus och viktigare än det eventuella intrånget i den personliga integriteten.

DU MÅSTE KUNNA MOTIVERA


Dataskyddsförordningen innebär också att du som satt upp viltkameran kan förklara:

  • syftet med att du satt upp en viltkamera. Vilken lag och vilka regler stödjer du dig på för att få sätta upp en viltkamera.
  • rättslig grund, det vill säga vilken lag, regel eller vilket avtal som du stödjer dig på för att få kameraövervaka
  • hur länge uppgifterna kommer att lagras
  • vilka rättigheter de registrerade har, till exempel att de kan begära att uppgifterna raderas
  • att de som tror sig registrerats kan klaga hos Integritetsskyddsmyndigheten om de tycker att kameran bryter mot lagar, regler eller avtal.

DU MÅSTE INFORMERA


Du måste genom en skylt eller på en informationstavla informera om att det finns en viltkamera i området och vem det är som kameraövervakar,
att det finns kontaktuppgifter vid kameran för att kunna nå dig.
 

PLANERA


Rent praktiskt bör du tänka på, och planera för, följande saker då du använder en viltkamera:
du får endast sätta upp en viltkamera på din egen mark. Du behöver alltså ha markägarens tillstånd om du har arrenderat jaktmark där du vill sätta upp en kamera,
undvik att sätta upp kameran inom områden där många människor befinner sig, till exempel vid stigar, vandringsleder eller rastplatser,
rikta kameran så att du minimerar risken för att ta bilder på människor eller saker som går att koppla till en viss person, exempelvis fordon,
ha som vana att alltid radera alla fotografier som innehåller någon information som går att koppla till en viss person, till exempel bilder på människor eller fordon.